20821 entry daha
  • kimseyi kırmak aşağılamak gibi bir niyetim yok
    ama bu tespiti de yapmam gerekiyor:

    borsaların bu tip ralli dönemleri her zaman vardır, her zaman da olmuştur. bu dönemlerde çer çöp bile alsan kazanırsın. rallinin sebeplerine girmenin de bir anlamı yok bu arada...herkesin anlam arayışı içerisinde olduğunda bulduğu cevaplar gibi bir cevap bulabilir ve muhakkak bir şeyler çıkar. nasıl ki, dininize, burcunuza sizin bazı sorularınıza cevap verdikleri için inanıyorsunuz, borsada da durum farklı değildir. muhakkak bi yükseliş sebebi bulursunuz..

    kağıt zaten yıllardır değerinin altında işlem görmüştür mesela. oysa, yıllarca o ucuzlukta dururken, bir anda neden yükseldiği ile ilgilenmez kimse ... akümülasyon biter yükselir, tahtacısı yükseltir, enflasyon rallisi dersin yükselir, dolar rallisi dersin yükselir.....yükselir de yükselir yani. muhakkak bir cevabı vardır..

    ama neden yükseldiği çok önemli değildir, sonuç önemlidir. yükselmiştir.

    tabii ki ortamlarda bu yükselişi duyan sayısı arttıkça, borsaya giren sayısı da artar. en son covid zamanı artış olmuştu. şimdilerde de resmen akıyor maşallah. halka arz furyasını duyan, tavan serisini duyan, eşi için, dostu için arkadaşı için akrabası için hesap açıp dalıyor kağıtlara...

    sözün özü şu.
    burada da görebilirsiniz; yıllarca nal toplayan bu başlık son 12 aydır üstadlarla, uzmanlarla dolmaya başladı. ne cümleler gördüm burada...inanılmaz yorumlar. "hesap soracam", "yükü ben taşıyacam", "yine kazandık", "son endeks bükücü", "yat aldık kat aldık", "bizi buradan döndüremezler" "onbinle girdim milyon kazandım" vs vs.. sanırsın pala olan kendisi.

    çok dikkat edilmesi gereken dönemlerden geçiyoruz. zira herkes uzman olmuş durumda. herkes kendini 'bu işi biliyorum' sanıyor.

    bakın 25 yıllık bankacı, ve son 5 yıldır borsada işlem yapan birisi olarak söyleyeyim;

    bilmiyor.

    sadece rallilerde veya halka arzlarda bildiği bir kağıda girdi.

    (parantez aç: nasrullah ayan başlığına da yazmıştım, ölünce... (bkz: nasrullah ayan/@arkanabakmassankuserim) bu adam olmasaydı borsa tarihim de muhtemelen 25 yıl olacaktı ama onun gibi satılmış insanlar o sırada borsada cirit attığı için küstük borsaya. en genç en dinamik ve delikanlı zamanlarımızda. sonrasında başka yatırımlar, evlilik, borçlanma, boşanma vs derken...anca düzeltebildik kendimizi :parantez kapa)

    çoğunuz da bu işi bilmiyorsunuz...biliyorum sanıyorsunuz.
    hotelin kumarhane katına giren acemi kumarbazlar gibisiniz; ilk oynadığınızda kazandınız, ortam ışıltılı, acayip mutlusunuz, kazanıyorsunuz, bu işi biliyorum sanıyorsunuz..
    bilmiyorsunuz.

    burada atıp tutulanlara da inanmayın. borsa hesaplarının %73ünün ortalama hesap bakiyesi 1000 dolar bile yok....buraya gelip atıp tutan pek çok yazar(!) da o şekilde. yani borsanın büyük kısmı minik hesaplardan oluşuyor...
    bakın mükemmel bir dağılım bu:

    --- spoiler ---
    borsa istanbul'da portföy dilimine göre;
    0 - 1 tl arası: 44 bin kişi
    2-100 tl arası: 440 bin kişi
    101-1000 tl arası: 553 bin kişi
    1001-5000 tl arası: 1.160.000 kişi
    5001-10.000 tl arası: 938 bin kişi
    10.000-20000 tl arası: 621 bin kişi
    20.000-50.000 tl arası: 741 bin kişi
    50.000-100.000 tl arası: 507 bin kişi
    100.000-250.000 tl arası: 555 bin kişi
    250.000-500.000 tl arası: 296 bin kişi
    500.000-1.000.000 tl arası: 188 bin kişi
    1.000.000 tl ve üzeri: 199 bin kişi
    yatırımcı olarak bulunmaktadır
    --- spoiler ---

    30 bin dolar bakiyenin üzerindeki hesap sayısı toplamın sadece %3ü.
    bu ne demek? yani tüm borsanın %90ına hakim olan kesim, toplam borsa hesaplarının sadece %3ünü oluşturuyor.

    burada bile aldığım mesajların haddi hesabı yok; on binim var nereye yatırayım, 15 bin alacağım geldi xxx alayım mı vs vs...en yüksek 30 bin gördüm mesajlarda. yani sadece bin dolar.

    kimsenin parasını küçümsemek için söylemiyorum bunu. muhakkak onun için güzel paradır bu. kimbilir ne şartlar altında kazandı. ama koymayı düşündüğü platform öyle değil ki. çiğ çiğ yerler adamı. denizde bir yağmur damlasısın sen abi. tamam, şimdi ralli zamanı, 30 bin lirası 40 olunca seviniyor. ama bir gün bi bakacak ki 30 bini 20 olmuş. borsa için hiç bir şey olan o 10 bin, bu adamı bunalıma sürükler...

    şunu iyice sindirin: paranız size değerli.
    oysa "oynadığınız" o mecra için değeri sıfıra yakın!

    çok dikkatli olun gençler,
    şimdi ralli zamanı ve her şey yükseliyor
    ama hep böyle olmayacak.
    bir gün gelecek, sürekli para koyduğunuz o yer sizin paranızı emmeye başlayacak.

    okuyun,
    bolca okuyun, çokça eğitin kendinizi
    mesela, borsada tek başına diye bir kitap var, yazarı peter lynch. muhakkak bu tip kitapları edinin ve okuyun. jesse livermore mesela çok sinematik bi hayatı var adamın. bir borsa spekülatörünün anıları kitabını okumak çok keyifli mesela..
    mark douglas diye bi adam'ın trading in the zone kitabı var, (güvenli trade sanatı) okuyun, ezberleyin.
    warren buffet ne dediyse, yalayın yutun abi. adamın her cümlesi bir ekol..

    okuyamıyor musunuz, izleyin, youtube'da çok güzel kanallar var
    kanaliz var mesela, mükemmel teknik analiz anlatıyor
    baykalem var mesela, size vizyon katar.
    her ne kadar görüşlerinin tamamına katılmasam da, cihat çiçek var mesela.
    adam 68 yaşında hala her gün 40 dk video çekip konuşuyor. inanılmaz bir motivasyonu var adamın.

    özetle şunu diyecem;
    öncelikle borsaya değil, kendinize yatırım yapın

    bu, şuna benzer, amacınız kilo vermek olmasın, zira kilo vermek çok da matah bir şey değildir. ama amacınız kilo vermek olursa amacınızın bittiği gün kilo almaya başlarsınız verdiğiniz kilolar fazlasıyla geri gelir...kilo vermek o asıl amacınızın bir sonucu olmalıdır.
    peki amacınız nedir: sağlıklı ve düzenli beslenmek, rafine şekeri, unu, ekmeği, pirinci çok azaltmak, kan şekerinizi aniden çıkaran tüm gıdalardan uzak durmak. bunları amaçladığınızda, sonuç olarak zaten kilo verdiğinizi göreceksiniz.

    yani öncelikli amacınız finansal okur yazarlık olsun. sonrasında borsada zaten kazandığınızı göreceksiniz.

    şu an bir ralli dönemindesiniz, finansal okur yazarlık gerekmiyor.

    araba zaten aşağıya doğru gidiyor benzine/şöförlüğe gerek yok sanıyorunuz. ama gün gelecek o yokuş başlayacak, kesinlikle başlayacak ve sizin şöförlük yeteneklerinizi kullanmanız gerekecek. yol karışacak, karşıdan freni patlamış kamyon gelecek mesela. bunu asla unutmayın!
    o yokuş başladığında, arabayı kullanmayı iyi biliyor olun! yoksa kaza yaparsınız, hatta yapacaksınız. orası kesin.

    bu sıralarda kimin şöför kimin yolcu olduğunu bile anlamıyor, göremiyorsunuz. hatta burada gördüğüm kadarıyla gerçek şöförleri aşağılıyorsunuz. zira siz daha çok kazandınız borsada..

    hem temel analizi iyi bilin hem de teknik analizi.
    çok çalışın her ikisine de
    mesela erdemir 2023 başından beri temel olarak iyi değil ama 6 aylık bilançounun temel analizi ben iyileşmeye başladım diyor. (teknik analiz de yedinci ayın sonunda verdi alım işaretini)
    froto'nun ise teknik analizi (o kadar mükemmel temel analize rağmen) ben satışa geçtim diyor.

    vadenizi iyi belirleyin
    bu iş için ayırdığınız paraya çok dikkat edin. "ben şu kadar süre bu paraya hiç dokunmayacam" diyebilin mesela.
    uzun vadeli yatırım aslında temettü yatırımcılığına benzer, o kağıdı satması çok zordur. bunu iyice benimseyin mesela. froto örneğindeki gibi.

    stratejinizi oluşturmak en az 1-2 senenizi alacak. acele etmeyin

    burası fillerin tepindiği bir mecradır. adam tek emirle 5 milyon yolluyor, senin bin dolarını kimse takmaz bunu iyi bilin. smart money çok acayip bir şeydir, size smartmoney'nin peşinden gitmenin yollarını araştırın diyorum aslında.

    çok araştırın abi, çok okuyun, çok izleyin..
    kimse geleceği bilemez, bunu asla unutmayın..

    twitter'da da çok güzel hesaplar var.
    ama "şu kağıdı aldık 10 katına çıktı, şimdi yeni hisse adı veriyorum herkes burda mı" tipi hesaplardan uzak durun mesela. yahu, 10katına çıkacak bir kağıdı o adam bilse niye herkese ilan etsin. yatı katı böbreği bile satar, o hisseyi kendi alır.

    100 tane zar atarsanız eninde sonunda bir kez "6" gelecektir. ama kimse o diğer 99 zarı söylemez de, o bir keresinde 6 geldiğinde tanesini herkesin gözüne sokar. bunu alsa unutmayın. 100 kağıt alırsanız roketleyen en az 1 değil 2 tane bile bulursunuz çünkü! o hesaplar bunu yapıyor. uzak durun.

    özetle; kendinize yatırım yapın. bu oyunun yakıtı olmayın.

    *

    haa bir de son not: kesinlikle bloomberg ht, ekotürk, apara gibi adı ekonomi(!) olan ama yandaşlıkta çığır açan o kanalları izlemeyin.. mevcut ekonomi bilginiz de yok olur. adamlar akepeyi yalamaktan ülke ekonomisini unutmuş durumdalar. ne zaman izlesem sinirlerim tepeme çıkıyor. eskiden az bile olsa ekrana gerçekleri söyleyen, refet gürkaynak, emrah lafçı benzeri isimler çıkardı. artık hiç yoklar... uğur gürses, atilla yeşilada, uğur civelek gibi isimlerin zaten o ekranlara çıkması imkansız. şurada birazını yazdım: (bkz: #127538820)

    edit. güzel mesajlarınız için teşekkür ederim. ne zamandır aklımdaydı. burada son zamanlarda yazılanları da görünce, erken kalkmanın da motivasyonuyla coştum biraz. o kadar çok mesaj geldi ki... ricam şu, lütfen mesaj ile hisse soru sormayın, ya da elimde bu var iyi mi demeyin... zaten bu yazının amacı "kendinize yatırım yapın ve yatırım için kimseye soru sormayacak hale getirin" demek* doğru yatırım şekli bir tane değil. herkesin kendine göre bir yatırım şekli var, uzun vadeli yatırım, temettü yatırımı, trader yatırımı.. mühim olan kendini tanımak. kendi psikolojini çok iyi analiz etmek. mesela bir hisse alınca o gece rahat uyuyamıyorsan bir şeyler yanlış demektir. bu, kafanıza dank etsin istedim. ben burada mümkün olduğunca teknik analiz ile ilgili durumları paylaşıyorum. ama sadece teknik analize bağlı yatırımımın toplam borsa portföyümün içindeki payı %33 durumda an itibariyle.

    edit2. gelen sorular üzerine son edit olsun
    ltf'de endeksi bu şekilde izliyorum. yükselen bir kama var. yukarı kırmasını beklerim. yine de full malda değilim (60%)
    görsel

    genel beklentim de bu yönde
    (bkz: #155115208)
    hatta teknik analize bağlı olarak bankaların 2024'te güzel işler yapabileceğini düşünüyorum

    öte yandan, sürekli dediğim gibi: geleceği kimse bilemez.
    ben de bilmiyorum.
    sadece beklentimi ve geçmiş bağlı olarak neler olabileceğini söylüyorum

    bu durumda yapılması gereken tam olarak şudur;
    1. beklentinize göre aksiyon almak ama daima izlemek.
    2. beklentin çıkmazsa anında sudan çıkmak.
    3. beklentin çıkarsa sonuna kadar suda kalmaya devam etmek (yani o kağıtta yükselişin tadını çıkarmak)
8600 entry daha
hesabın var mı? giriş yap