29148 entry daha
  • edit: ne alayim diye bir suru mesaj geliyor. birinin gelirini, giderini, colugunun cocugunun durumunu, borcunu, yasini, kariyer durumunu risk tercihlerini vs bilmeden yatirim tavsiyesi verilmez. benim icin ideal portfoy sizin icin bok gibi olabilir. tanimadiginiz etmediginiz insanlardan yatirim tavsiyesi istemeyin. vereni de dinlemeyin.
    ———-

    burada her gün o kadar saçma ve akıl dışı tavsiyeler veriliyor ki, parasını bu işten kazanan biri olarak 2 kelam etme ihtiyacı duydum.

    bir grup insan sürekli ne kadar çok kazandığını, yılda 2x 3x yapmanın ne kadar kolay olduğunu, doğru hisse seçerek bunu sizlerin de yapabileceğini anlatıp takipçi kasmaya, veya daha da kötüsü kazandığı parayı tamamen şans eseri kazandığının farkında olduğu için yaşadığı eziklikle yüzleşmek yerine burada insanlardan onay almaya çalışıyorlar. bunların bir kısmı bu paraları bala göte kazanıyor, bir kısmı yalan söylüyor, bir kısmının da sadece babası zengin ve bir şeyler yapıyorum gibi hissetmek için size akıl vermeye çalışıyor. bu işlerden para kazanan hiç kimse size nasıl hisse seçmeniz gerektiğini anlatmaz, anlatıyorsa %99 emin olabilirsiniz ki fikirsiz bir soytarıyı dinliyorsunuz.

    şimdi bir ayrım yapmak gerekiyor, hayatını yatırım yaparak kazanmakla kazandıklarınızı yatırım yapıp değerlendirmek tamamen farklı şeyler. eğer işinizden kazandığınız parayı değerlendirecekseniz yapmanız gereken şey pasif yatırım, çok basit bir şekilde pasif yatırım demek paranızı iyi yönetilen farklı fonlara koyup al sat yapmadan düzenli olarak birikimlerinizi artırmak demek. bu stratejinin avantajları şu, yatırım yapmaya ayırdığınız zaman ayda 2 3 saati geçmeyecek, panikle al sat yapıp para kaybetmeyeceksiniz (çünkü çok basit bir stratejiniz var ve sadece onu takip edeceksiniz) ve çok diversified bir portföyünüz olacak, keza tek başınıza kaç farklı varlığı takip edebilirsiniz ki? aktif/pasif yatırımla ilgili bişeyler okumak isterseniz 3 5 keyword bırakayım arayıp okuyun. (alpha return, beta return, index investing, passive investing, active investing, active vs passive funds)

    eğer hayatınızı yatırım yaparak kazanacaksanız, yapmanız gereken şey iyi yönetilen fonların üzerinde bir getiri elde etmek. üzerinde diyorum çünkü aktif yatırım yapacaksanız işinizin bu olması gerekiyor. bir şirketin ne iş yaptığını, nasıl para kazandığını anlamak için harcanması gereken vakit 100-150 saat olarak kabul edilir. bak bu tek bir hisse, sizin hisse senedi portföyünüzün farklı sektörlerden en az 10 hisseden oluşması lazım, daha bunun dışında sahip olmanız gereken bir sürü varlık sınıfı var. yani siz 8-5 çalışırken bu işe bu kadar vakit ayırmanız imkansız. peki ayırırsanız yapabilir misiniz? yarrağımı yaparsınız. bak kardeşim senin bunu iş olarak yapmak için yenmen gereken fonlar bir oda dolusu yıllardır bu işi yapan insandan oluşuyor, bu insanların bir sürü analisti var ekonomisti var, sizin analiz etmeye çalıştığınız şirketlerin c levellarıyla konuşma şansları var. sen tek başına nasıl yeneceksin bu adamları? yapabileceğiniz tek şey düşük market capli hisselere bakmak, ama onların da absürd riskli olmasını geçtim çok para kazanabileceğiniz bir hacmi de yok gidip 10 milyon liralık alamazsın o hisselerden.

    burada düşülen yanılgı son 3 4 seneki performanslara bakmak. ulan zaten fed pandemi döneminde ayı gibi para bastı, btc fırladı, s&p500 fırladı, ev fiyatları uçtu gitti, son 2 3 yıldır borsa istanbul roketliyor. kariyerinizin başlarında değilseniz ve son 10 yıldır falan düzenli ve disiplinli birikim yapıyorsanız dolar milyoneri olmamanız imkansız gibi. ama bu iyi yatırımcı olduğunuz ve bu işi profesyonel yapabileceğiniz anlamına gelmiyor. şu an herkesin para kazandığını bir dönemdeyiz. 5 senelik bir bear market gelirse sik gibi kalırsınız bak ortada. o yüzden kendinizin veya burada atıp tutanların kısa vadeli başarılarından etkilenip saçma sapan işler yapmayın. tek yapmanız gereken güvendiğiniz fonlara düzenli yatırım yapmak. bist fonu alın, abd hisse fonu alın, altın alın, eurobond alın. hisse seçmeye kalkmayın. seçemezsiniz.

    peşinen de söyliyim pm atıp akıl vermeye kalkmayın bana, gerçekten ihtiyacım yok. merak eden 2 3 kişi varsa 200x yapıp bim poşedinden ayakkabı giyen paçozlar aklını bulandırmasın diye yazdım. geçen gün debe'ye giren entry %100 haklı.
277 entry daha
hesabın var mı? giriş yap